School Schieveste moet dicht blijven!

Progressief Schiedam (PS) vindt dat het nieuwe onderkomen van het Schiedamse Lentiz Life College voorlopig gesloten moet blijven. Volgens de partij is de gezondheid van de leerlingen niet genoeg gewaarborgd.

Dat meldt AD/Waterweg vandaag.

De nieuwe school voor vmbo en mbo staat pal langs de A20 op het terrein Schieveste, een prestigeproject voor de gemeente Schiedam. De economische crisis gooide roet in het eten en vooralsnog staan in het gebied tussen de A20 en de spoorlijn alleen het kantoor van de DCMR en het Lentiz Life College (nog) in aanbouw. Terwijl het de bedoeling was dat een wand van gebouwen een barriere moest vormen tegen de uitlaatgassen die vrijkomen op de A20.

En dat is voor PS een groot struikelblok. Frans Hamerslag (PS): “Wij vinden dat de leerlingen er niet naar school kunnen zolang die wand er niet is,” reageert hij. “Mensen moeten wel naar die school toe lopen en leven buiten het gebouw. We moeten de leerlingen zoveel mogelijk in bescherming nemen.”

PS ziet zich gesteund door GroenLinks. Die fractie zwengelde de discussie opnieuw aan. “Toen de plannen voor die school werden bedacht, was er voldoende belangstelling om de tussenliggende gebouwen te vullen,” zegt fractievoorzitter Ed Gloudi. “Maar de vraag is of er snel wordt gebouwd. Als dat niet het geval is, moeten misschien tijdelijke maatregelen worden getroffen.”

Zoals de plaatsing van een tijdelijke wand. Maar dat kost geld. Volgens Francine Boerstoel, woordvoerder van het Lentiz, biedt de school zelf ook enige bescherming. “Die is bewust in een soort kommetje gebouwd zodat de vieze lucht bij de ingang en op het plein zo veel mogelijk wordt tegengehouden.”

Andere partijen delen de zorgen, maar voorzien geen acute gezondheidsproblemen. Mario Been (PvdA): “In de school is de luchtkwaliteit goed geregeld en zoveel tijd zullen de kinderen niet op het schoolplein doorbrengen. We hoeven niet meteen een tijdelijke maatregel te treffen. Dat lijkt teveel op paniekvoetbal.” Het CDA sluit zich bij monde van Wim Meijboom hierbij aan.

Volgens de gemeente voldoet het gebouw aan alle voorwaarden die aan luchtkwaliteit worden gesteld. In april komt wel een onderzoek naar een tijdelijke inrichting van de naastgelegen grond.