Sporten

Sporten

Sport en dus ook sportverenigingen zijn ontzettend belangrijk voor Schiedam en de Schiedammers. Deze dragen bij aan de duurzame samenleving. Sport verbroedert en sport draagt bij aan gezondheid van mensen. Het is dan ook belangrijk dat de gemeente sporters en verenigingen goed faciliteert. Sportvelden, en zalen maar ook andere ruimtes waar gesport kan worden moeten op orde zijn. Verenigingen moeten hun identiteit kunnen waarborgen binnen verenigingsgebouwen.

Het tunneldak A4 is deels sportpark, maar mag verder nog meer een struin en recreatiepark worden. Sportpark Willem Alexander staat nog deels leeg. Eerdere kansen om sportpark Willem Alexander verder invulling te geven heeft de gemeente, tegen haar eigen beleid in, voorbij laten gaan. Wat Progressief Schiedam betreft gebeurt dat niet meer en moet de gemeente haar eigen beleid volgen, ook als de boodschap niet voor iedereen leuk is.

Samen met de sportverenigingen gaan we in gesprek over hoe naar verdere duurzaamheid te gaan. De parkeerplaatsen staan nog regelmatig vol met auto’s van sporters die “thuis spelen’. Wij vragen verenigingen hun leden te stimuleren om, als zij gaan sporten de auto thuis te laten en vragen hen mee te denken hoe dit voor elkaar te krijgen. Parkeren bij de sportvelden moet voor de bezoekende club van buiten de stad zijn. En roken hoort natuurlijk niet bij sportverenigingen. Gelukkig zien wij al verenigingen die hier goed mee bezig zijn en als voorbeeld voor andere verenigingen gelden.

 Maar sporten kan overal in de stad. In veel buurten zijn binnen en buiten ruimtes waar sporten mogelijk is of moet zijn. Van recreatief bewegen tot dammen, schaken, bridge of fitness, al deze sporten zijn belangrijk en verdienen aandacht. Bij het beheer van de sportaccommodaties kunnen de sportverenigingen, wanneer zij dat willen en dit kunnen waarmaken, zelf nauwer betrokken worden. 

Zwemwater
Er moet voldoende zwemwater in Schiedam zijn. 

Al jarenlang wordt in Schiedam de discussie gevoerd om van van twee naar één zwembad te gaan. Zwembad Zuid staat daarbij al heel lang ter discussie. Waarom staat eigenlijk zwembad Groenoord niet ter discussie? Wanneer er vanuit zuid voor allerlei sporten naar noord gefietst moet worden dan kan er vanuit noord ook voor zwemmen naar zuid gefietst worden. Progressief Schiedam wil 2 zwembaden in Schiedam.  Een goed zwembad met sporthal en eventueel een sportieve commerciële invulling. Onze ouderen en jongeren verdienen deze sportmogelijkheid in hun directe omgeving.