Winkelen en Uitgaan in Schiedam Centrum

Winkelen en Uitgaan in Schiedam Centrum
Corona heeft op iedereen een zeer diepe impact. Ondernemers staat het water niet aan, maar over de lippen. Jongeren zijn eenzaam, mensen weten het niet meer en de samenleving is verscheurd. Aan deze ellendige periode zal een eind komen, vroeg of laat, maar wanneer en met welke schade? Progressief Schiedam heeft in de gemeenteraad opgeroepen tot een “licht aan het eind van de tunnel” feest. Een stadsfeest waarin de cultuursector, ondernemers, horeca, onderwijs, Schiedammers en de gemeente samen een stadsfeest organiseren. Dit kan helpen de saamhorigheid in de stad een boost te geven, tevens steunen we hiermee de ondernemers die het zwaar hebben. Het is geen oplossing voor alle gevolgen maar wel een aanzet tot gezamenlijke inspanning. Een feest voor jongeren en ouderen, voor iedereen. We moeten hier niet mee wachten tot corona, in welke variant dan ook, helemaal de wereld uit is, maar nu al actief aan de slag, zodat het kan plaatsvinden zodra het voor iedereen veilig is. 

Kort  na de opening van de Nieuwe Passage, kwam het internet in opkomst. Inmiddels is kopen via het internet heel normaal geworden. Zowel door de verhuizing van winkels naar de Passage als door het kopen via internet, is er een flinke leegloop ontstaan op de Hoogstraat. Dit was ooit een drukbezochte winkelstraat. Na jaren van onderzoek, investeren en doormodderen, zag Progressief Schiedam dat de Hoogstraat zijn pure functie als winkelstraat zou verliezen. Vanaf dat moment heeft Progressief Schiedam ingezet op een meer gemengde functie. Sta meer wonen toe, stimuleer de horeca en laat het aan de markt over of winkeliers zich al dan niet willen vestigen. Gelukkig heeft de Gemeenteraad naar ons geluisterd en mag er sinds enkele jaren gewoond worden in de zogenaamde  winkelplint.  Het mes snijdt aan 2 kanten. Meer woningen, meer mensen en minder leegstand. Beter voor het imago van de stad. De leegstand is flink afgenomen in de afgelopen jaren.

In de afgelopen 4 jaar is er meer doorgepakt maar heeft Corona roet in het eten gegooid. Nu moeten we echt doorpakken en de vruchten plukken. Het centrum moet weer gaan bruisen. En dat kan in een woon/werk/winkel/horeca-gebied! 

  • Beperk het werkelijke winkelcentrum rondom de passage, de Broersvest en  het Broersveld. Stimuleer het ombouwen van winkels tot woningen of horeca
  • Zet nog meer in op meer ateliers en “speciaal- en ambachtwinkels” in het Centrum
  • Zet in op meer toeristische trekpleisters in het Centrum
  • Nauwe samenwerking met het centrummanagement
  • Meer watersport in het centrum.

Bruisende Horeca
De horeca heeft het zwaar gehad in de afgelopen jaren. Het zal hen lange tijd kosten om financieel weer op hetzelfde niveau te komen als in begin 2020. Daarom moet de gemeente Schiedam deze horeca de ruimte bieden om het centrum te laten bruisen. 

  • Sta in de zomer, in het weekeinde, op terrassen Livemuziek toe tot 20.00 uur
  • Ieder café in de binnenstad mag 1x per maand live-muziek programmeren
  • Subsidieer geluidsisolatie
  • Zet in op meer toonaangevende evenementen in het Centrum
  • Maak vaker gebruik van de prachtige locaties als de Oude Markt, de Koemarkt en het Stadserf, maar gun ook de horeca buiten het centrum iets.