College en gemeenteraad durven ambitie nu tóch weer niet aan.

Afgelopen dinsdag 27 juni, heb ik namens het grote oppositieblok Progressief Schiedam, GroenLinks en Fractie Janssen, bij de Zomernota het woord gevoerd en o.a. gehamerd op ambitie. Wij vinden het belangrijk dat Schiedam meer ambitie toont. Het College wil vanaf 2050 Schiedam aardgasvrij hebben. Dit voldoet aan het klimaatakkoord Parijs 2050.

Maar wat is er mis mee om uit te spreken, dat je de ambitie hebt, Schiedam al in 2040 aardgasvrij te hebben? Lees goed, je spreekt slechts deze ambitie uit.

Tijdens de commissiebehandeling heb ik het college hier op uitgedaagd. Ik was blij verrast dat wethouder van Aaken hier zeer enthousiast op reageerde. Je moet de commissiebehandeling nog maar eens terug kijken en je ziet direct wat ik bedoel. Ik was verbaasd omdat ik het college en deze wethouder helemaal niet zo ambitieus ken. Reden voor mij, om tijdens de raadsbespreking hier nogmaals naar te vragen.

Mijn vermoeden werd bevestigd. De wethouder draaide 180 graden. De enthousiaste ambitie uit de commissiebehandeling maakte plaats voor het veilige, conservatieve, zoals wij dit van het college kennen. Sterker nog, de wethouder ontkende zelfs wat zij in de commissiebehandeling gezegd. Haar enthousiasme was ergens anders voor bedoeld en helemaal niet over mijn gevraagde 2040.

Ik vraag mij dan ook af op welke niet gestelde vraag, de wethouder dan wel antwoord heeft  gegeven. Nogmaals, kijk het maar na en oordeel zelf. Bij minuut 28 stel ik mijn vraag, vanaf minuut 47 gaat de wethouder antwoorden. Zie haar eens enthousiast zijn. Link commissievergadering van 14 juni: https://schiedam.notubiz.nl/vergadering/329777/Raadscommissie%2014-06-2017?

Ik vraag mij dan ook af hoe zo iets binnen het college gaat na zo’n commissie vergadering. Hoe kan het dat het college, dat zegt met een mond te spreken, zo draait. Is wethouder van Aaken door haar collega’s terug gefloten? Ik zie het al voor mij: “Zeg collega, wil je niet zo ambitieus doen, straks moeten wij dat ook nog zijn…”

Vreemd is ook hoe de gemeenteraad hier mee omgaat. Of je in de oppositie of de coalitie zit, wanneer een wethouder in raadsbijeenkomst een 180 graden ander antwoord geeft op exact dezelfde vraag als in de commissiebehandeling gegeven is en dit zelfs ontkent, dan moet je daar als raad toch een mening over hebben? Op zijn minst een vraag over stellen. Niets van dat… Niet deze raad.

De motie waarin ik verzoek ambitie uit te spreken haalt het niet. Een motie die exact weergeeft waar de wethouder in de commissiebehandeling zo enthousiast over was. De raad laat het maar weer gebeuren en toont ook geen ambitie. Goed niet de hele  raad. Er was best nog wat steun voor de motie. De gebruikelijke rechtse partijen stemden naar verwachting  tegen, maar ook de conservatieve Socialistische Partij liet het weer afweten. Zij toonden zich weer ambitieloos door zich niet op een streefdatum vast te willen pinnen.

Frans Hamerslag