Rode kaart voor Eurlings

In de Schiedamse gemeenteraadsvergadering van 23 september heeft PS fractievoorzitter Frans Hamerslag bij de behandeling van de inpassing van de A4 als een volleerd scheidsrechter Minister Eurlings met een stevig fluitsignaal ‘de rode kaart’ gegeven. Het is volgens de PS-er belachelijk hoe deze minister omgaat met betrokken gemeenten en inwoners rond de A4 inpassing. In sporttermen ” een ongelijke strijd”, er is duidelijk geen ‘fair Play’. Zelfs Burgemeester Verver van Schiedam wordt volgens Hamerslag door deze minister niet als serieuze gesprekspartner gezien en wordt gewoon aan de kant geschoven. Op het moment dat de minister nog met onze burgemeester in gesprek is over de tunnelvariant, zet de minister de Burgemeester en hiermee Schiedam ‘ buitenspel’. De minister doet dit door in de tweedekamer stomweg zijn eigen stellingname te verkondigen namelijk: “dat de eerder door Schiedam afgekeurde tunnelvariant er gewoon kan komen.”

PS concludeert: “Schiedam is door de minister uit de wedstrijd geschopt. De weg en een inpassing die onvoldoende is, zal er nu wel komen. Dat besluit heeft de minister genomen, wij kunnen het nu niet tegen houden. Dit wil nog niet zeggen dat we deze inpassingvariant moeten accepteren. Deze is niet conform de door Schiedam gestelde norm: Niet horen, niet zien, en niet ruiken. De minister drukt gewoon zijn zin door en heeft geen enkele boodschap aan ‘zijn medespelers’, de lokale bestuurders en bovenal de inwoners van Schiedam. Zij zijn het die de dupe zijn van deze, nota bene demissionair zijnde minister”. Met de woorden:” Deze minister verdiend het gediskwalificeerd te worden”, trok Hamerslag zijn rode kaart.

Even later trok Hamerslag als een volleerd scheidsrechter ook nog de gele kaart voor het gemeentebestuur. Hamerslag riep zijn mede raadsleden op goed te blijven monitoren wat er rondom de inpassing gebeurd, en met name de gevolgen voor de volksgezondheid. Er komen als gevolg van deze weg en inpassing mogelijk grote financiële consequenties voor Schiedam welke nog niet duidelijk zijn. “Los van of je voor of tegen deze weg bent, we verbinden ons aan iets waar we de gevolgen niet van kunnen overzien”, aldus Hamerslag. Daar hebben we volgens de PS woordvoerder in het verleden al teveel voorbeelden van gezien in Schiedam. Nu doen we het met droge ogen nogmaals.

PS begon haar betoog met haar waardering en steun uit te spreken naar iedereen die zich wel blijft verzetten tegen de aanleg van deze weg. PS zet haar hoop op die instanties die voor hun bezwaar wel de weg naar de raad van state kunnen nemen.