Meer Progresieve Samenwerking

De fracties van GroenLinks, Progressief Schiedam en Fractie van Dijk hebben besloten om in de Schiedamse Gemeenteraad intensiever te gaan samenwerken. De fracties vinden elkaar op veel inhoudelijke onderwerpen. Daarnaast delen zij de ambitie voor democratische vernieuwing en open politiek. Nieuwe politiek voor Schiedam dus. Politiek die uitgaat van verbinding, samenwerking en dualisme. 

GroenLinks en Progressief Schiedam vormen al jaren een blok dat regelmatig namens elkaar spreekt in de Raad en in de huidige coalitie gezamenlijk één wethouder heeft voorgedragen. Fractie van Dijk zal geen onderdeel worden van de coalitie, maar zal wel als onderdeel van het blok op bepaalde onderwerpen namens de andere partijen spreken en andersom.

Fractievoorzitter van Progressief Schiedam Frans Hamerslag: “Progressief Schiedam is ooit opgericht om de politiek op een andere, minder dogmatische en partijpolitieke, manier te doen. Onze samenwerking met GroenLinks is hier een mooi voorbeeld van. We zijn heel blij dat we die samenwerking op onderdelen kunnen uitbreiden met de Fractie van Dijk”.

Sun van Dijk, fractievoorzitter van Fractie van Dijk: “Wat is het beste voor Schiedam en haar inwoners? Deze vraag zou altijd centraal moeten staan. Samenwerken is hiervoor noodzakelijk. Dit doe ik graag met partijen die eenzelfde visie en idealen hebben. Zeker als we daarmee ook de politiek kunnen vernieuwen door af te stappen van de traditionele denk- en werkwijze van coalitie vs oppositie. Daarom ga ik met veel enthousiasme deze samenwerking aan met GroenLinks en Progressief Schiedam.

Fractievoorzitter van GroenLinks René Karens: “zeker in een tijd van toenemende versplintering van de politiek waarin steeds meer partijen snel willen scoren is het nodig om te verbinden en te vernieuwen. Dat hebben we de afgelopen periode samen met Progressief Schiedam gedaan, ik kijk heel erg uit om dit ook met Fractie van Dijk te doen. Ik roep andere fracties op om ons voorbeeld te volgen, in het belang van de Schiedammers”