Hargahoeve stopt

U leest het goed, de dierenopvang in de Hargahoeve aan de Sportlaan 2 stopt te bestaan.
Zo lang ik mij kan herinneren, en ik ben op dit moment 52 jaar, bestaat het asiel en dierenopvang in de Hargahoeve. Of mijn geheugen hier een heel betrouwbare meting is durf ik niet te zeggen, maar dat de dierenbescherming daar al lang gehuisvest is klopt wel.
De wereld is echter aan het veranderen. De Hargahoeve kent twee doelen. Een is invulling geven aan de wettelijke taak van de gemeente om zwerfdieren op te vangen en de andere taak is de commerciële pension functie.
Het zwerfdierenopvang deel is de door de gemeente gesubsidieerd. Er zijn echter steeds minder zwerfdieren. Dit komt onder andere omdat dieren tegenwoordig gechipt zijn en hun eigenaar dus snel teruggevonden kan worden.
Er is dus in Schiedam, maar ook in de omringede steden als Rotterdam, Vlaardingen, Nissewaard, steeds minder behoefte aan opvang voor zwerfdieren. Dat maakt dat de dierenbescherming in de regio te veel capaciteit voor te weinig zwerfdieren heeft. Een simpele rekensom toont dan aan dat dit niet efficiënt is.
Nu is het ook zo dat met de komst van de nieuwe woonwijk op Harga het niet langer aantrekkelijk is om met name honden op die plek op te vangen.
Voor de dierenbescherming is dit een: ”één en één is twee”. Zij moeten toch opnieuw kijken naar de regionale capaciteit van hun opvang in relatie tot hun locaties. Dat maakt dat zij besloten hebben de Hargahoeve te zullen sluiten.
Dit alles is in goed overleg met de gemeente Schiedam gebeurd. PS wethouder Jeroen Ooijevaar heeft zorg gedragen voor een zorgvuldig proces zodat de sluiting in goed overleg en naar beide tevredenheid is afgehandeld.

Progressief Schiedam heeft dierenwelzijn hoog in het vaandel en vindt dat dit in Schiedam excellent moet zijn. Hier heeft PS zich de afgelopen jaren hard voor gemaakt en zal dit blijven doen. Met het verdwijnen van de Hargahoeve is de opvang gelukkig nog steeds gewaarborgd, niet meer in Schiedam maar wel in de regio door de deskundige medewerkers van de dierenbescherming. De zorg voor dieren blijft het zelfde, de locatie niet.
Het ziet er naar uit (al zijn dat nog plannen) dat er in Rotterdam een nieuwe (regionale) locatie opgezet gaat worden. Hiermee is de opvang van dieren uit Schiedam nabij georganiseerd.

Bestuurlijk en politiek is dit een goede oplossing. Jammer blijft het wel. Er verdwijnt toch iets moois uit Schiedam en dat vindt PS erg jammer.

Frans Hamerslag