BGS, het zoveelste “Schiedammertje”

We hebben weer een “Schiedammertje”…

De zoveelste op rij. Deze keer betreft het BGS. Een sociale werkplaats, waar Schiedammers met een beperking kunnen werken en op hun eigen tempo een groei door kunnen maken. Een groep met veel kwetsbare mensen die bij de BGS met een goed en veilig gevoel hun brood zouden moeten kunnen verdienen…

Nu ligt er een vernietigend rapport, waaruit blijkt dat een deel van deze groep jarenlang te kort is gedaan, ze hun werk hebben verloren of onder de verkeerde druk moesten presteren. Dit dankzij de leiding die daar rondliep. Een groep mensen die hier en daar deden aan vriendjespolitiek, machtsmisbruik, alcoholmisbruik tijdens het werk, het pesten van werknemers en nog veel meer van dit soort enge zaken.

6 mei werden wij tijdens een besloten vergadering ingelicht en konden wij alvast wat aanvullende vragen stellen aan de onderzoekscommissie. Omdat het een besloten vergadering was, mag ik daar weinig over zeggen. Toch wil ik wel kwijt dat Burgemeester Lamers de raad heeft verzocht voorzichtig te zijn met uitlatingen van onze zijde omdat het gaat over een groep kwetsbare mensen die al genoeg ellende hebben meegemaakt. Daar kan ik mij wel in vinden. Waar ik mij echter niet in kan vinden is dat de raad ook het verzoek kreeg er geen politiek spel van te maken. Nu kun je dit op vele manieren uitleggen, maar ik krijg daar het gevoel bij dat er bij ons op wordt aangedrongen geen “koppen te laten rollen”. Het lijkt mij dat de raad daar over na moet denken en er een conclusie aan moet verbinden. Kortom, dat maken we als raad zelf uit. Die discussie zal op 27 mei ongetwijfeld gevoerd gaan worden.

Volgens het rapport hebben opvolgende colleges signalen genegeerd of als incidenten afgedaan en hebben wethouders, daar waar ze wel hebben ingegrepen, achteraf geen controle gedaan. Nogmaals, we hebben het dan over een groep kwetsbare Schiedammers. Mag en kan dit zonder gevolgen blijven? Stuur je daar de huidige wethouder voor weg, of laat je hem, omdat hij nu goed in het dossier zit, zitten en geef je hem de opdracht om boven op het dossier te blijven zitten tot alles alsnog goed geregeld is bij BGS. Met o.a. die vraag moet de politiek zich bezig houden. Met die vraag zullen we ons binnen P.S. Ook de komende weken bezig moeten houden.

Terug naar BGS. Het is van groot belang dat er snel conclusies worden getrokken en dat die mensen die zich hebben misdragen ontslag krijgen. En dat hoeft niet alleen over de 5 geschorsten te gaan. Als de rotte appels weg zijn, is het opbouwen van een goede structuur met de juiste mensen op de juiste plaats noodzakelijk. Dit zal helaas wel enige tijd kosten. Ik hoop van harte dat alle werknemers dan weer met een goed en veilig gevoel naar hun werk kunnen. Dat verdienen zij wel na deze roerige en, zeker voor hen, vervelende tijden!

Ik heb het in raadscommissie als eens eerder gezegd: “PS roept de raad op niet de bestuurders te beschermen, maar op te komen voor de stad”.

John Maris