Wij zullen Jan missen

“Zonder dood zou het leven toch geen zin kunnen hebben, als je begrijpt wat ik bedoel. En wie in staat is onvoorwaardelijk lief te hebben, heeft de Dood overwonnen, en is eeuwig.” (G. Reve)

Jan E van de Geest, een belangrijke “geest” achter de oprichting van Progressief Schiedam is niet meer. Na een kort ziekbed is hij op 19 februari 2020 overleden.

Jan was bestuurslid bij de SP en Jan was samen met anderen de drijvende factor achter de oprichting van Progressief Schiedam. Hij zag, samen met ons, dat de SP in Schiedam werd afgeschreven door het landelijke bestuur. Hij was oprecht trots op de oprichting van Progressief Schiedam in 2009.

Door de jaren heen heeft Jan verschillende functies gehad binnen het bestuur van onze vereniging: secretaris, penningmeester en zelfs voor korte tijd was hij voorzitter. Bij elke campagne had hij grote invloed op de inhoud van ons verkiezingsprogramma. Dit zowel inhoudelijk als tekstueel. Ook was hij, met zijn grote herkenbare Amerikaanse auto, de drijfveer achter onze postercampagnes. Keer op keer reed hij Schiedam rond om posters te plakken en te herplakken.

In het afgelopen jaar werd mentale achteruitgang bij Jan geconstateerd. Voor ons, maar zeker voor Jan en zijn gezin was dit zeer verdrietig nieuws. Hij gaf aan, graag betrokken te blijven bij de partij. Jan is daarom tot zijn overlijden volwaardig bestuurslid gebleven. Zijn korte termijn geheugen liet hem langzaam maar zeker in de steek, maar zijn visie en zijn aandeel in ons collectieve geheugen niet.

Zijn lichaam liet hem eerder in de steek dan zijn geest. Hiermee is hem en zijn gezin een lijdensweg van wegkwijnen bespaard gebleven.

Wij wensen Petra, Tomas, Barbara, Thijs en Jet heel veel sterkte met het verlies van haar man en hun vader.

Jan zal gemist worden, zowel door zijn familie als door ons.