Wethouder Haan blij met snelle realisatie nieuwe Kippebrug

De geheel vervangen Kippebrug is afgelopen vrijdag 6 november heropend. De brug, die voetgangers en fietsers een korte en belangrijke doorgang biedt vanuit en naar het stadscentrum, was sterk verouderd. De gemeente heeft alles op alles gezet om de vervanging van de brug – een heel karwei- zo snel mogelijk gereed te krijgen.

“We zijn er goed in geslaagd de werkzaamheden zo te plannen dat ondernemers en omwonenden niet of nauwelijks last hebben gehad van de vernieuwing. Volgens planning zou de brug deze week gerealiseerd zijn, maar dat lukte zelfs al afgelopen vrijdag. ” aldus wethouder Yorick Haan. “Bovendien is de brug ruim op tijd voor de Nationale Sinterklaasintocht klaar en dat is belangrijk voor de ondernemers in het centrum.”

De nieuwe Kippebrug is zo veel als mogelijk een kopie van de oude versie, die als cultureel erfgoed kon worden gezien aangezien deze door scheepsbouwer Gusto was gebouwd. Enkele onderdelen zijn zelfs hergebruikt, zoals het bewegingsmechanisme. Projectleider Dick Boer geeft aan dat ook de leuningen na de intocht van Sinterklaas, nog geheel in de stijl van de oude brug worden gebracht.

Aannemersbedrijf Gebr. Schouls B.V. uit Leiden heeft het voor elkaar gekregen om de brug binnen zes weken geheel te vernieuwen. In de week na de Brandersfeesten (28 september jl.) is de oude brug verwijderd en afgelopen vrijdag werd de nieuwe brug vrijgegeven. Het belangrijkste verschil met de oude Kippebrug is dat de nieuwe een doorvaarhoogte heeft van 1,40 meter in plaats van 1,10 meter. Dit om de toegankelijkheid van de haven te verbeteren.