Vuurwerkverbod per 2021

In maart dienden wij de motie Schiedam Vuurwerkvrij in, samen met GroenLinks en Fractie van Dijk. Oud & Nieuw, zo was en is onze overtuiging, moet een veilig en leuk feest zijn voor alle Schiedammers.

Dat is het nu niet en we hebben in vele vurige pleidooien herhaald: vuurwerk is verschrikkelijk slecht voor de gezondheid en het welzijn van mens, dier en milieu. En dan hebben we het nog over als alles goed gaat, maar helaas is daar in Schiedam geen sprake van. Iedere jaarwisseling komen de openbare orde en veiligheid in het geding. Begin dit jaar deed de raad dankzij ons een principe-uitspraak: wij willen een vuurwerkverbod. Met de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) wijziging die vandaag is ingestemd, wordt dit verbod per 2021 werkelijkheid.

Raadslid John Maris is blij: “De motie is in maart aangenomen en moest nog uitgevoerd worden. Helaas gaat het verbod pas in 2021 in, maar wij hebben in deze vreemde corona-tijden ook rekening te houden met de mogelijke alternatieven en de ondernemers in Schiedam”

Onze motie vroeg naast om een afsteekverbod ook om een of meerdere feestelijk alternatieven voor het thuis vuurwerk afsteken. Deze alternatieven worden dit jaar zo goed als onmogelijk vanwege Corona. Dit komt onder andere door alle de maatregelen rondom covid-19 en in het bijzonder de 1,5meter-regel. Daarnaast hebben de verschillende vuur-werk-ondernemers aangeven in de problemen te komen als het verbod per 2020/2021 in zou gaan.

Progressief Schiedam heeft daarom een samen met de andere partijen die voor onze motie stemden in maart, een amendement mede in om het vuurwerkverbod per 2 januari 2021 in te laten gaan. Dit geeft de gemeente, en de Schiedammers, de tijd en ruimte om vanaf volgend jaar een prachtige nieuwe invulling geven aan onze jaarwisselingen. Zo werken we gezamenlijk toe naar een veilige jaarwisseling maar bovenal: een leuk feest voor alle Schiedammers!