Vreemde Vogels in de stad

Ziet u ze de laatste tijd ook weer zo veel op straat? Zo ziet u ze 4 jaar niet of nauwelijks en dan opeens ploppen zij overal weer op als paddenstoelen in de herfst. Vreemde vogels met uniforme jasjes of sjaals. Vreemde uitdossing, voorzien van buttons en speldjes…  en veel, heel veel, papierwerk onder hun arm. Soms nemen zij zo maar een straat of plein in of bevolken zij een winkelcentrum. Je komt ze tegen op plaatsen waar je ze normaal niet tegenkomt en dan beginnen zij ook nog tegen u aan te praten. Dan, tot overmaat van ramp, neemt het écht extreme vormen aan…ze bellen in grote groepen bij u thuis aan om hun papierwerk aan de man te brengen.

Zij spreken u aan alsof zij u dagelijks aanspreken, of u goede vrienden bent, of zij alleen maar bestaan voor u. Natuurlijk, een enkele zal u vaag wel herkennen. Misschien eens op straat, op de lokale tv of facebook gezien. Af en toe ergens een fotootje maar zo erg als nu is, komt het maar zelden voor…. U raadt het al er komen verkiezingen aan!

De politici willen serieus genomen worden en doen dat juist door zich bijzonder vreemd te gedragen. Is dat niet een contradictie? Zouden politici niet juist gewoon moeten doen om gekozen te worden, doen wat zij normaal doen, politicus zijn?

Begrijp mij niet verkeerd. Politiek is echt belangrijk, mogen stemmen is een belangrijk democratisch beginsel, en iedere politicus wil uw stem, onze kandidaten ook.

Lokale politici, uw gemeenteraadsleden, zijn mensen die zich jaar in jaar uit met ziel en zaligheid voor Schiedam inzetten. Wij doen het zelf en zien het om ons heen bij alle politieke partijen en nagenoeg ieder gemeenteraadslid.

Gemeenteraadsleden zijn mensen zoals u. Mensen met een baan, een gezin, huisdieren, een uitkering. Wij kopen onze boodschappen in Schiedam en doen mee aan het verenigingsleven, leveren mantelzorg en bezoeken het theater of een café. Wij hebben een leuke woning en maken soms bonje met de huisbaas. Gewone mensen, die zich naast dit alles ook nog voor veel uur per week inzetten voor Schiedam.

Hoewel… Dan staat daar opeens (met of zonder vreemde vogel uitdossing) iemand uit de tweede kamer, die u gaat vertellen waarom u in Schiedam op zijn of haar partij moet stemmen. Iemand die niet uit Schiedam komt, er niet woont, iemand die niets weet van Schiedam, maar iemand die wel orakelt hoe het in Schiedam moet. Vreemde verdwaalde vogels noem ik ze.

Of u krijgt een verkiezingsfolder met een tekst van een landelijke politicus waarin fantasieloos voor het woord “Schiedam” elke willekeurige stad in Nederland ingevuld kan worden. Voor hen is “Schiedam” slechts een woord om uw stem te krijgen.

Progressief Schiedam heeft besloten zich ook in deze verkiezingstijd zo normaal mogelijk te gedragen. Natuurlijk doen wij wel mee aan de georganiseerde debatten en ziet u ons op de georganiseerde bijeenkomsten (ja zelfs als dat op straat is). Natuurlijk gaan wij in op uitnodigingen. Natuurlijk willen wij graag dat u 21 maart op Progressief Schiedam stemt.

Wij komen u echter niet thuis lastigvallen en gaan u niet op straat stalken. Wij zijn van mening dat dergelijk opdringerig gedoe u niet helpt bij het maken van uw keuze waar u op gaat stemmen. U kunt dat prima zonder dit hitsige gedoe van politici in een vreemde uitdossing.

Wij nodigen u uit onze interactieve verkiezingsfilm bekijken . U krijgt via de krantenbezorger onze krant in uw brievenbus. U kunt via onze site het programma beluisteren of lezen. Misschien komt u er op uit uw stem op 21 maart aan Progressief Schiedam te geven.

Omdat het altijd beter kan!

Frans Hamerslag