PS pleit voor grotere keuzevrijheid in providers

Geef bewoners van de nieuwe woonwijk Park Harga in Schiedam keuzevrijheid voor meerdere grote providers op het glasvezelnet. Dat kan wanneer Schiedam kiest voor een glasvezelnetwerk met Reggefiber en niet voor de glasvezel van Caiway, de huidige aanbieder in heel Schiedam. Raadslid John Maris (Progressief Schiedam) doet daarvoor een dringend beroep op wethouder Alexander van Steenderen (SP), maar vindt vooralsnog weinig gehoor.

Maris: “Het college kan daarin een pro-actieve rol nemen en bij Reggefiber melden, jongens we hebben een prachtige nieuwe wijk, willen jullie hier glas gaan leggen? Dat laten we niet van de inwoners afhangen, want die kunnen dat pas gaan aanvragen op het moment dat het glas er al ligt, dat is het hele punt.”

Groot voordeel van Reggefiber boven Caiway zou zijn dat de consument een abonnement kan afsluiten bij bekende namen als XS4ALL, Telfort en KPN. Caiway zou deze providers niet toelaten op hun netwerk. Wethouder Van Steenderen betwijfelt dat, maar kan niet aangeven hoe het dan wel zit.

Van Steenderen: “Mij ontgaat de meerwaarde daarvan. Op het huidige glasvezelnetwerk moet in elk geval ook ruimte zijn voor een andere aanbieder.”
Maris: Caiway levert twee kleine providers en die vallen onder Caiway. Kunt u mij een netwerk noemen in Nederland waar een CIF netwerk ligt waarbij een klant is aangesloten bij Telfort, XS4ALL of KPN? Dat zijn er precies nul!”
Van Steenderen: “Mogelijk…”