Bomen tellen met Frans en René

Wat is een boom? Deze op zich onschuldige vraag lijkt Schiedam steeds meer door midden te splijten. Vandaag nam ik polshoogte naar de herplant van bomen in Schiedam. Door de bouw van de A4 tunnel zijn er veel bomen verdwenen. Het college, maar ook bijvoorbeeld de D66 fractie beweert dat er voor alle gekapte bomen nieuwe neergezet worden. Ik vroeg mij samen met René Karens van GroenLinks af waar die bomen dan staan. Met een groep van 15 belangstellende fietsten wij vandaag langs het A4 tracé om op zoek te gaan naar het fenomeen Boom. Onder begeleiding van de heer Witjes van de stichting Batavier en in aanwezigheid van milieudefensie stapten wij op de pedalen.

Wat blijkt: van de 4000 gekapte bomen zijn 358 nieuwe gepland, waarvan er ongeveer 320 nog leven. Daarnaast zijn er zo’n 1000 “veren”geplant. Dat zijn van die dunne sprietjes van net iets meer dan een meter hoog en net een centimeter doorsnede. Als deze al groot worden, duurt dat nog zeker 40 jaar en gaan deze elkaar in de loop der jaren verdringen. Hiervan leven er nu nog ongeveer 600. Als de verdringing gaat toeslaan blijven er misschien 60 over.

De trieste constatering van hoe Schiedam met haar bomen om gaat is het laten verdwijnen van 4000 bomen waar er als het meezit op termijn nog geen 400 voor terug komen. Daar waar het college eerder geen definitie van “Boom” kon geven denken wij deze wel gevonden te hebben. De te planten boom is te groot om zonder steun te planten. De rest is “veertjes en struikjes”. Ik nodig u graag uit zelf ook nog eens te gaan kijken naar de achteruitgang van de bomen stand in Schiedam.

Progressief Schiedam maakt zich hier druk om omdat dit wel gaat over de lucht die wij inademen Bomen nemen CO2 op en filteren roet en fijnstof. Door deze boomreductie gaat de kwaliteit van de lucht die levensbepalend is sterk achteruit. Hiermee gaat de kwaliteit van ons leven en onze gezondheid achteruit. De tweede trieste constatering is dat de Schiedamse politiek dit niets lijkt te interesseren. Buiten Progressief Schiedam en Groen Links waren er geen andere politieke partijen aanwezig.

Frans Hamerslag
fractievoorzitter