PS tegen 5e wethouder

“Volstrekt onnodig”, laat PS fractievoorzitter Frans Hamerslag weten op de vraag of er 5 volledige wethoudersposten in Schiedam moeten komen. “Het is onnodig en onbegrijpelijk dat de PvdA nu al in de media laat optekenen, 5 wethouders in Schiedam te willen. De coalitieonderhandelingen zijn pas in een oriënterende fase en de PvdA wil nu al laten zien hoe zij de machtsverhoudingen ziet. De afgelopen jaren heeft het vorige college waar de PvdA ook in vertegenwoordigd was, bewezen, dat Schiedam heel goed te besturen is met 4 wethouders. Dat zij er nu 5 wil, lijkt voort te komen uit de verwachting dat er een coalitie met 4 partijen in het college zal komen; de PvdA wil blijkbaar graag machtsverhoudingen in een college vertaald zien, in aantallen wethouders. Of is het dat de PvdA niet kiezen kan wie zij dan als wethouder wil; Menno Siljee of Maarten Groene?” Het getuigt volgens Hamerslag niet van bestuurlijke volwassenheid in een tijd van bezuinigingen. Het komt volgens hem neer op het creëren van een baantje voor een van beide heren. Hamerslag weet zich nog goed te herinneren dat bij de vorige coalitie onderhandelingen in 2006, de PvdA tevreden was met vier wethouders. “Wat is er nu dan veranderd? ” vraagt Hamerslag zich af.”

De PvdA laat optekenen, dat die extra wethouder subsidie uit “Europa” moet halen. Dat zijn, volgens Hamerslag, werkzaamheden die een ambtenaar al doet. Het verbaast de PS woordvoerder dan ook, dat dit als motief aangevoerd wordt. Slap en doorzichtig zijn termen die bij Hamerslag opkomen. Hij gaat er vanuit, dat ander partijen die in de race zijn voor coalitievorming, hier dan ook niet mee akkoord zullen gaan.

In een tijd van bezuinigingen is het een zeer slecht signaal aan de stad, om een extra wethouder aan te stellen. Er is volgens de PS-er slechts één manier waarop een vijfde wethouder te verantwoorden zou zijn; het aantal werkuren van 4 wethouders bij elkaar optellen en delen door 5. Zo zijn er wel meer wethouders maar wordt er tenminste niet veel meer geld uitgegeven.