Zorgen over gemeentelijk vastgoed

Tijdens de raadscommissie op de politieke avond van 8 april heeft John Maris namens Progressief Schiedam kritische kanttekeningen geplaatst bij het Meerjarenperspectief Vastgoed (MPV) 2025–2027. Onze fractie ziet een aantal zorgelijke ontwikkelingen en mist op belangrijke punten duidelijke keuzes van het college.

We hebben vier zaken nadrukkelijk onder de aandacht gebracht:

Stadserf: toren vraagt dringend om keuzes
De kantoortoren op het Stadserf is technisch en financieel afgeschreven. Dat erkent ook het college. Tegelijkertijd lopen de onderhoudskosten op. Wij willen dat er nú duidelijke keuzes worden gemaakt: renoveren of nieuwbouw? Wachten kost alleen maar meer.

Trage verkoop zorgt voor onnodige kosten
De verkoop van gemeentelijk vastgoed verloopt traag. In de tussentijd blijven leegstaande panden kosten opleveren voor bijvoorbeeld beveiliging. Dat is zonde van het geld en van de tijd.

Kijk naar anti-kraak in plaats van beveiliging
Wij hebben het college opgeroepen actiever te kijken naar anti-kraak als alternatief voor beveiliging. Anti-kraak is goedkoper, voorkomt leegstandsschade en levert soms zelfs iets op.

Huurverhogingen zetten culturele instellingen onder druk
Instellingen zoals het theater en het stedelijk museum zien hun huur stijgen, terwijl hun subsidie niet evenredig meegroeit. Dat zet de financiële positie van deze instellingen onder druk en vormt een risico voor het culturele aanbod in onze stad.

Het college ging slechts zijdelings op deze punten in. Progressief Schiedam zal bij de behandeling van de Vastgoednota en de begroting later dit jaar opnieuw aandacht vragen voor deze zorgen. Goed vastgoedbeleid is meer dan cijfers — het vraagt ook om keuzes die passen bij de maatschappelijke waarde van onze gebouwen.